Δημήτρης Φανής

To τραγούδι «Έρωτας με φως και χώμα» αποτελεί το σημείο έναρξης της συνεργασίας του δημοφιλούς Κύπριου καλλιτέχνη με το Ogdoo Music Group.
Δημήτρης Φανής

Ο Δημήτρης Φανής γεννήθηκε το 1973 στο κατεχόμενο χωριό Λύση, στην Αμμόχωστο. Τελειώνοντας το σχολείο και τη στρατιωτική του θητεία αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθήσει τα παιδαγωγικά, για τα οποία προετοιμάστηκε από το σχολείο κι έτσι το 1992 βρίσκει την πρώτη του νυχτερινή δουλειά, ως τραγουδιστής, στη μουσική σκηνή «Αντιθέσεις» και παράλληλα ξεκινά μαθήματα φωνητικής.


Τον Δεκέμβρη του 1994 λαμβάνει μέρος στον τρίτο παγκύπριο διαγωνισμό κυπριακού τραγουδιού, με το τραγούδι «Το πορίζιν» του Γιώργου Καλλή και Αντρέα Λουκά και παίρνει το πρώτο βραβείο.

Το καλοκαίρι του 1996, κυκλοφορεί την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: «Σαν Οδυσσέας σε ταξίδι το μυαλό μου», σε μουσική του ιδίου και στίχους του Αντρέα Καρανικόλα.

Την περίοδο 1994-1997 δουλεύει στη μουσική σκηνή «Ελλοπία». Μ’ αυτό το μουσικό σχήμα, συμμετέχει σε μεγάλες συναυλίες με τους αδελφούς Κατσιμίχα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Διονύση Τσακνή.

Συμμετέχει επίσης σε διάφορες κυπριακές δισκογραφικές παραγωγές:

«Φωνές και μνήμες» της Νίκης Μενελάου σε στίχους Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Μαρίας Βασιλείου Χοίρα.                     

«Εσιει τέρτιν η αγάπη» του Γιώργου Αδάμου με το τραγούδι

«Κύπρος πατρίδα μου γλυτζιά» σε στίχους του Λεωνίδα Πιτσιλλίδη.

«Όπου παιδί και φως», του Γιώργου Καλλή, με τα τραγούδια

«Γλυκύτατε μου» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη και

«Η παλιά βάρκα» σε στίχους του  Κύπρου Χρυσάνθη

«Τόποι σε χρώμα λουλακί» του Ευαγόρα Καραγιώργη με το τραγούδι «εκατό λογιών τόποι».

Την περίοδο 1997-2003 ο Δημήτρης Φανής βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου συνεργάζεται μέσα από συναυλίες με τον Μάριο Τόκα.

Την ίδια περίοδο, κυκλοφορεί και τη δεύτερη προσωπική του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Θ' αντισταθώ». Ένας ειδικός δίσκος αφιερωμένος στην Κύπρο, σε μουσική Νεοκλή Νεοφυτίδη και στίχους Αντρέα Νεοφυτίδη και Φώτη Βασίλη. Μια δουλειά, όπου όλα τα έσοδά της δόθηκαν για τις ανάγκες του Lobby for Cyprus, στο Λονδίνο.

Τις χρονιές 1998, 2000, 2001 κάτω από την αιγίδα του Lobby for Cyprus και άλλων τοπικών ομάδων και οργανώσεων, ηγείται σειράς συναυλιών στο Λονδίνο.

Το 2003 επιστρέφει στην Κύπρο και συνεργάζεται για τέσσερα χρόνια με την μουσική σκηνή «Εναλλάξ».

Τoν Σεπτέμβρη του 2004 κυκλοφορεί την τρίτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: «Δημήτρης Φανής, ζωντανή ηχογράφηση στο ''Εναλλάξ'' και 4+1 νέα τραγούδια». Μια αμιγώς λαϊκή δουλειά, με επανεκτελέσεις τραγουδιών που σφράγισαν το ελληνικό πεντάγραμμο στις δεκαετίες '60 και '70 καθώς επίσης νέα τραγούδια, συνθέσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη και στίχους του Αντρέα Νεοφυτίδη.

Τον Ιούνιο του 2005, επιμελείται της παραγωγής και συμμετέχει ως τραγουδιστής στην δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Στέλιου Πισή, που έχει τον τίτλο: «Κασταλίας και Σειρήνων». 

Τον Απρίλη του 2006 συμμετέχει φιλικά στη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Νοστά π’αγαπηθήκαμεν». Ένας ξεχωριστός δίσκος με κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια, όπου τα έσοδα από τις εισπράξεις  διατίθενται στο ταμείο του συλλόγου «Μικροί εθελοντές».

Τον Απρίλη του 2018 συμμετέχει φιλικά στη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κόντρα στη σιωπή» σε μουσική Αχιλλέα Τσαγγαρίδη και στίχους Έλενας Σιούφτα. Η δουλειά περιλαμβάνει τραγούδια εμπνευσμένα από τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και τους αγώνες για ανεξαρτησία και απελευθέρωση.

Μέσα στο 2020 ετοιμάζει μια καινούργια δισκογραφική δουλειά με τραγούδια γνωστών Κυπρίων και Ελλαδιτών δημιουργών και τη συμμετοχή τραγουδιστών όπως , ο Παντελής Θαλασσινός, , ο Μιχάλης Βιολάρης, η Ασπασία Στρατηγού ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Θοδωρής  Ξηντάρης,,ο  Μιχάλης Δημητριάδης, ο Δημήτρης Λιάπης και ο Δημήτρης Μεσημέρης.

Καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε τα τελευταία 26 χρόνια κυρίως μέσα από συναυλίες: Γιώργος Νταλάρας, Μανόλης Μητσιάς, Μιχάλης Βιολάρης, Γλυκερία, Αντώνης Βαρδής, Μάριος Τόκας, Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μελίνα Ασλανίδου, Αλέξια Βασιλείου, Σοφία Βόσσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου.